10 Temmuz 2015 Cuma

2015 Audi A3 Sedan 1.6 TDI


Herkese merhaba ! Cok uzun suredir yayin yapmiyordum. Hepinizin beni ozledigini de biliyorum; ben de sizleri ozledim.  Bu uzun aranin ardindan karsiniza harika bir aracla cikiyorum :


 Audi A3 Sedan. Audi A3 modeli ile zaten cok  uzun yillardir sektorun lideri. Cogu arabasevere gore de rakiplerinden gerek iscilik gerek kalite acisindan cok ileride bir model. Evet , rakiplerini cok iyi taniyorsunuz : Mercedes A-Serisi , Bmw 1 Serisi , Volkswagen golf ve digerleri. Peki boyle bir hatchback araci bir Sedana donusturmek de nerden cikti? Aslina bakarsaniz bizim Turkiyede yollarda gordugumuz cogu aracin sedan modelleri Avrupa basta olmak uzere Dunyanin heryerinde satisa sunulmus durumda. Bir baska degisle Golf sedan , Polo sedan , Astra sedan gibi araclar yurtdisinda coktan yollara cikti. Ulkemize ise hala bu sedan akiminin cok kucuk bir bolumu tesrif etmis durumda. A3 Sedan da bunun en guzel orneklerinden biri. Simdi gelin hep birlikte araci detayli sekilde inceleyelim. 




TEKNIK OZELLIKLER

1.6 TDI 110HP S-TRONIC 

Yakit Tuketimi : Sehirici 4,4lt - Sehirdisi 3,4lt - Karma 3,9lt 

[ MOTOR : 1.6 Dizel motor  0-100km hizlanma : 10,7 sn ]

1.4 TSI 125HP S-TRONIC 

Yakit Tuketimi : Sehirici 6,1lt - Sehirdisi 4,2lt - Karma 4,9lt

[ MOTOR : 1.4 Benzinli motor 0-100km hizlanma : 9,3 sn ]

1.4 TSI 150HP S-TRONIC 

Yakit Tuketimi : Sehirici 5,8lt - Sehirdisi 4,1lt - Karma 4,7lt

[MOTOR : 1.4 Benzinli motor 0-100km hizlanma : 8,2 sn ]

>>Bugun hakkinda konusacagimiz Arac dizel olmasina ragmen benzinli modelle ilgili birseye dikkat cekmek istiyorum. 1.4 TSI 150hp olan motor hem daha guclu, hem daha ivmeli, hem de daha dusuk yakit tuketimine sahip. Iste teknolojinin gucu !!





MOTOR INCELEMESI 

Kabul edelim 110hp bir Audi icin oldukca gulunc bir rakam. Basit markalarin 1.6 dizel motorlarinda bile 130 ve ustu beygir guclerini gorurken Audinin bu motorla yola devam etmesi ilk etapta dusundurucu.
Ustelik hatirlatmak da fayda var; 2013 senesinde A3 sedan ilk yollara ciktiginda 105hp lik farkli bir motor kullaniyordu. yani suan ki motor aslinda yenilenmis ve daha ustun teknoloji ile donatilmis bir motor. 

Gelgelelim dusuk hizlarda araba kendisini kucumseyenlere guzel bir ders veriyor. 250 nm tork degeri 100km hiza kadar olan suruslerde kendisini cok rahat belli ediyor, soforunu tatmin etmesini biliyor. Isin rengi ise 120km/h bandini asinca belli oluyor. Belli bir hizdan sonra araba 1.6 bir motora sahip oldugunu , dizel oldugunu hissettiriyor; guc kesintileri basliyor ve aracin ivmesi tamamen kayboluyor. 

Yakit tuketimine bakacak olursak uzun yolda araci yormadiginiz takdirde 4-4,5lt gibi harika sonuclara ulasabiliyorsunuz. Eger ki Istanbul gibi trafik problemi olan bir yerde suruyorsak  sehir ici 7-8lt gibi bir ortalamaya katlanmak durumundayiz. 



TASARIM YORUMLARI.

Yukarda resimde de gordugunuz uzere A3 sedan ic tasarim olarak oldukca sade ve sik detaylara yer vermis. Arabada alman disiplini hakim , daginiklik yok, gereksiz tuslar yok, kafa karistiran detaylar yok. 
Audi , bu sadeligi sinifinin en kaliteli malzelemelerini ve isciligini kullanarak taclandirmis. plastikler oldukca kaliteli ve yumusak (BMW 7-serisi kadar yumusak) , direksiyonda deri standart. Havalandirma elemanlari ise cok ince dusunulmus , sade ve oldukca sportif hatlar iceriyor. 
> Aracin teknik acidan cok ferah olmasi beklenemezken arka koltuga oturdugumuzda sizi sasirtabiliyor ic mekan genisligi. 
425 lt bagaj hacmide sinifinin ortalamasinin ustunde. 





>> Aracin normal sartlarda teknik acidan A3 Hatchback ile tasarim ve malzeme olarak hic bir farki yok. Ama burada atlanmamasi gereken bir nokta var ; hatchback versiyonu Almanyada uretiliyorken Sedan versiyonu Macaristan uretimi. Bu bilgiyi kafa karistirmak icin soylemedim ama Aralarinda kullanilan malzeme acisindan fark var dedikodulari dolasiyor. Siz siz olun , arac alirken gormeden , dokunmadan , hatta test etmeden hic bir araca yanasmayin.

ARACIN ARTILARI  

- SURUS POZISYONU VE DIREKSIYON HISSIYATI
- DUSUK YAKIT TUKETIMI
- KALITELI IC MEKAN VE DIS TASARIM
- KULLANIMI KOLAY EGLENCE SISTEMI
- SEGMENTTE ORTALAMA USTU BAGAJ HACMI

ARACIN EKSILERI

- YUKSEK HIZLARDA OLUSAN MOTOR GUCSUZLUGU
- OPSIYONLARIN YUKSEK FIYATLARI (CAM TAVAN XENON FAR GIBI)
- MMI SISTEMI VE NAVIGASYON FIYATI


Suan icin aracla ilgili aktaracaklarim bu kadar. umarim beklentileri karsilayan bir yazi olmustur. Eger hosunuza gittiyse cevrenizle ve sosyal medyada paylasmaktan cekinmeyin :) 









20 Ocak 2015 Salı

Audi Q5 2015 2.0TDI

Herkese merhaba, ikinci yayınımla karşınızdayım. Bugün sizlere Audi Q5 hakkında hem genel bilgiler vereceğim, hem de 2015 model donanımlı versiyonuyla yaptığım test sürüşünden izlenimler aktaracağım.




Alman  Premium araç üreticilerin öncü markalarından Audi bu segmentte 2008'den beri, yani sadece 7 yıldır var. Buna rağmen Audi Q segmentinde -Audi için Premium SUV segmenti- ürettiği her araçla hem Türkiye'de hem de Dünyada büyük yankı uyandırmayı, oldukça başarılı ve güven veren araçlar üretmeyi başarmış durumda. Bu denli yeni araçlarda bu başarının sırrı hiç kuşkusuz Audi'nin 106 yıllık tecrübesi ve alman disiplini. Bugün inceleyeceğimiz araç da tam olarak bu tecrübenin izlerini ve Audi'nin yenilikçi felsefesini taşıyor. 


Her ne kadar Q5 2008 yılından beri kasa yenileme işlemine tabi tutulmamış olsada her yıl yenilenen küçük detaylarıyla ve 2014 yılında yenilenen motoruyla seviyesini oldukça yükseltmiş durumda. Şimdi arabanın güncel modellerinde sunulan motorlardan ve teknik bilgilerden bahsedelim


Q5 Türkiye'de 2.0 benzinli, 2.0 dizel  ve opsiyonel 3.0 benzinli motorlarla sunuluyor.

2.0 benzinli 224 hp 0-100 7,1 sn  yakıt tüketimi 7,9 lt/100km karma

2.0 dizel 190 hp  0-100 8,4 sn yakıt tüketimi 5,7 lt/100km karma

Türkiyede, inanılmaz yüksek vergilendirmeler ve yakıt fiyatları yüzünden insanlar benzinli motorlardan olabildiğince kaçıyor, belki de sürüş keyfinden feragat ederek dizel motorlara yöneliyorlar. Böylesi bir durum söz konusu iken otomobil firmalarının dizel motorlara yönelmeleri ve teknolojik olarak rekabete girmeleri kaçınılmaz bir sonuç. Audi de bu yıl getirdiği Volkswagen grubu ile ortak kullanılacak olan 2.0 dizel 190hp motoru ile tüketim-performans oranlarında rakipleriyle arasındaki farkı kapatmış durumda.

 Bu motorun önemini önceki motorla karşılaştırarak çok rahat bir şekilde kavrayabiliriz. Nitekim Audi Q5 bu motordan önce 2.0 177hp dizel motoru kullanıyordu ve bu aracın yakıt tüketimi 7.0 lt/100km idi. Ayrıca 0-100km 9,5 saniyenin üstündeydi. 
2015 model ve devamı modellerde ise 2 litrelik dizel motor 190hp güç üretiyor, 5,7lt/100km kombine yakıt tüketimine sahip ve 100km/h hıza ulaşması için 8,4 sn yeterli. Aracın gücü, performansı ve hızlanması artarken yakıt tüketimi düşmüş. bu bilgiler yeni motorun şuan için oldukça ilgi çekici olması için yeterli.

Ayrıca Audi severler için küçük bir not : Audi bu motoru diğer araçlarında kullanmaya başladı -şuanda A5 ve A6 bu motora sahip- ve yakın zamanda A3-A4-A5 yeni 2.0 dizel motorlarına kavuşacak.
Audinin bu motoru önümüzdeki yıllarda kullanması öngörülüyor.


AUDİ Q5 2014 İÇ TASARIM KİŞİSEL YORUM

Test sürüşü sürecinde araca bindiğim anda farkettiğim ilk şey inanılmaz ferah iç mekan oldu. Panoramik cam tavan, açık kahverengi ön konsol, krem rengi milano deri döşemeler, dişbudak ağacı ahşap kaplamalar ve yüksek sürüş pozisyonu aracı sürücüler için oldukça ferah ve rahat bir alana dönüştürüyor. Sürüş pozisyonu ciddi anlamda yüksek ve rahat, tam bir SUV havasında. Diz mesafesi oldukça iyi ve arka koltuklardaki baş mesafesi orta ve kısa boylular için -1.80mt' ye kadar- oldukça iyi. Neredeyse Bagaja kadar ilerleyen ve maalesef opsiyonel sunulan cam tavan aracın ferahlığını oldukça artırmış. Bagaj hacmi ise rakipleri Bmw X3 ve Mercedes GLK'ya göre oldukça büyük.
Araçta dört kollu ve 3 kollu olmak üzere iki farklı direksiyon seçeneği bulunuyor.


NAVİGASYON VE MULTİMEDYA SİSTEMİ

Audi teknolojik açıdan getirdiği yenilikleri medya sistemlerine tam olarak uygulayabilmiş değil. nitekim Audi Multimedya sisteminin Q5 versiyonu  (MMI for Q5)  pek de kullanışlı değil. Ayrıca alışmak zaman alıyor ve Navigasyon sistemi de aynı şekilde kullanım alışkanlığı gerektiriyor. Üstelik navigasyon için vereceğiniz ciddi miktara  ek  Türkiye haritasının aktive olması için de birkaç bin lira vermeniz gerekiyor. 

Sürüş dinamiklerine gelecek olursak;

Aracın hızlanması olağanüstü olmasa da cüssesine ve ağırlığına-1900kg yaklaşık- bakacak olursak beklentilerin oldukça üzerinde. teknik açıdan bakarsa hızlanma kabiliyeti X3 ile aynı, GLK'dan ise oldukça ileri.
Aracı kullanmaya başladığınızda farkedeceğiniz ilk şey daha önce kullanmadığınız kadar yumuşak ve hisli direksiyon simidi. Spor moda almadığınız sürece direksiyon o kadar hafif ve dönüşler o kadar kolay ki neredeyse iki parmakla direksiyona hakim olmak mümkün. Audi bu konuda Mercedes'in meşhur rahat kontrollü direksiyonlarının önüne çoktan geçmiş durumda. 
Aracın ivmelenmesi oldukça iyi, ayrıca kullanımı oldukça rahat ve hiç de yorucu değil. Uzun yolda aracı kullanma fırsatı bulamadım ama araç sahipleri uzun yol için oldukça ideal olduğu konusunda hemfikirler.
Quattro sistemi:
Aracın en önemli artılarından biri de tüm modellerinde standart sunulan Quattro 4x4 çekiş sistemi. Bu sistem sayesinde araç adeta yola yapışıyor, virajlar dönüşleri çok daha mükemmel hale geliyor, ve sürücüsüne güven veriyor.
Quattro, Zorlu arazi şartlarında büyük abileri kadar ciddi performanslar göstermese de segmenti için oldukça yeterli bir çekiş sunuyor ve karlı-yağmurlu zeminlerde güven veriyor.




ARACIN ARTILARI:

> Audi kalitesi her yere hakim
> segmente uygun yakıt tüketimi
> segmente uygun hızlanma verileri
> mükemmel direksiyon ve kullanım kolaylığı
> harika iç tasarım ve ferah iç mekan hacmi
> Quattro sisteminin standard olması (4x4)

ARACIN EKSİLERİ:

> Multimedya sistemi
> Standart olarak gelen 17inç jantlar
> Opsiyonlarla ciddi oranda yükselen fiyat etiketi
> Aracın 2016 senesinde yenilenecek olması

ARAÇLA ALAKALI ŞİMDİLİK GÖZÜME ÇARPAN TÜM DETAYLARI, ÖNEMLİ GÖRDÜĞÜM BİLGİLERİ VE TECRÜBELERİMİ AKTARMAYA ÇALIŞTIM. OKUYUP SEVDİKLERİNİZLE YADA İLGİLENENLERLE PAYLAŞIRSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.